29
jul
2015
memoires ontmoetingen wortel gember cake gluten vrij Amber Albarda

Lekkere én gezonde cake van vriendin Nelien

Het is inmiddels wel duidelijk dat eten voor mij meer is dan iets lekkers koken en het opeten. Gerechten, etentjes, culinaire ontdekkingen: aan alles zit wel een moment, verhaal of herinnering vast.

En een persoon: ik at voor het eerst een hele vis met een lieve vriendin op Ibiza; keek altijd uit naar het draadjesvlees van mijn moeder; of dat ene gezellige etentje thuis, waar mijn broer een ruim 30 jaar oude Pedro Ximenez sherry voor had geregeld: bijzonder!

Nu kan ik al deze verhalen natuurlijk opschrijven en met je delen, maar het is toch veel mooier als de belangrijke mensen in mijn leven dat zelf zouden doen? In “memoires & ontmoetingen” delen zij hun beste, gekste of lekkerste eet-herinneringen, vertellen ze iets over hun culinaire opvoeding en delen ze natuurlijk een favoriet recept. Mooie verhalen én een persoonlijk kijkje in het leven van Miss Gingerish, met vandaag vriendin Nelien.

Liters thee

Soms zijn er mensen die je steeds maar blijft tegenkomen: via via, als collega, als bijna-buurvrouw. Je mag wel zeggen dat dat bij Nelien en mij het geval was. De allereerste keer dat ik Nelien ontmoette was bij haar ouders thuis: haar oudere zus was mijn klasgenootje en ik was uitgenodigd op haar verjaardag. Ik herinner me een zonnige tuin, lieve ouders en een klein broertje spelend op de piano. Haar zus en ik gingen allebei onze eigen weg maar Nelien zou ik nog vaak tegenkomen voordat we uiteindelijk echt vriendinnen werden..

Tijdens onze (verschillende) studies liepen we tegelijkertijd stage bij hetzelfde bedrijf. Na ons afstuderen startten we allebei onze eerste baan bij datzelfde bedrijf; toevallig! Toen ik inmiddels alweer een tijdje een andere baan had kreeg ik een mailtje: of ik soms zin had in een kop thee? Nelien was verhuisd en bleek in het gebouw naast ons te wonen. Dat was eigenlijk pas echt het begin van onze vriendschap, maar een half jaar later zouden we ook weer collega’s worden; gezellig! Samen met andere collega én vriendin Ireen waren we “de 3 musketiers”: we werkten nauw samen maar zagen elkaar ook vaak buiten het werk. Uitwaaien aan zee, terrasjes pakken, weekendjes weg, dansen op een festival en vooral lekker veel bijkletsen met een kop thee.

Wijntje in de hand, voetjes in het zand

Een paar jaar geleden zijn Nelien en ik een weekje naar Ibiza geweest: heerlijk! s’Ochtends verse broodjes en fruit halen om te ontbijten op ons balkon aan zee, daarna luieren en lezen aan het zwembad (Nelien vol in de zon, ik dik ingesmeerd in de schaduw ;-)), slenteren langs de winkeltjes van Ibiza stad, op stap om Armin eindelijk eens live te zien, maar vooral ook bedenken wat en waar we zouden gaan lunchen en dineren.

Goed eten is wel aan ons besteed geloof ik. Genieten van eten is belangrijk maar we kiezen allebei wel bewust (ok, Nelien nog meer dan ik ;-)). Dat zie je ook aan het recept wat Nelien deelt in dit interview: zij was degene die me ooit het boek van Amber Albarda leende waardoor ik anders en beter ging eten.

Tegenwoordig zien we elkaar wat minder maar blijven we gezellig samen dansjes wagen (het liefst op blote voeten in het zand), thee drinken, bijkletsen, recepten uitwisselen én natuurlijk samen eten!

memoires ontmoetingen wortel gember cake glutenvrij Amber Albarda

memoires & ontmoetingen #4: goede vriendin Nelien

Hoe ben je culinair gezien opgevoed?

Ik heb gelukkig twee(!) ouders die kunnen koken, dus ik ben met vooral lekker, puur & gezond eten opgegroeid. En daarnaast met de overheerlijke pannenkoeken van mijn vader. Soms kon ik stiekem nog wel eens jaloers zijn op vriendinnetjes; zij hadden thuis altijd een grote snoeptrommel met lolly’s, koekjes, chocolade en ‘prik’ en wij? Wij kregen vaak een rijst wafel of een dropje en een glaasje aanmaaklimonade of appelsap; geen prik. Maar als je me dan nu zou vragen, heb je dat dan gemist? Nee, dat ook weer niet. Het koken met het seizoen en met pure lokale ingrediënten heb ik echt van huis uit meegekregen. Evenals het ‘sociale’ aspect van samen eten. Elke ochtend samen ontbijten, een glaasje verse jus voor de vitamines, elke avond samen eten, tussendoor lunchen thuis. Zoveel mogelijk samen aan tafel, heerlijk ☺.

Wat betekent eten voor jou?

Tja, het is niet origineel maar ‘niet vullen, maar voeden’ past bij mijn ideeën over eten. Kiezen voor de juiste ingrediënten, ze dicht bij huis halen, bewust kiezen wat eet ik wel en wat eet ik niet. Maar wel genieten. En dan het liefst samen met anderen. Uiteten met- of lekker koken voor- een stel vriendinnen vind ik gezellig. Eten verbindt.

Wat is je beste, leukste, gekste eet herinnering met mij

Haha, ik weet niet of het de ‘beste’ food herinnering is, maar ik herinner het me nog wel. Jij vast ook. Ibiza stad, 2013, Hostal Parque. We hadden allebei ‘vis van de dag’ besteld. Heerlijk, maar jij had nog nooit een ‘hele vis’ op je bord gehad en wist dan ook niet hoe je een vis moest fileren. Ik daarentegen ben verzot op gerookte makreel. Als klein meisje stond ik aan het aanrecht geplakt wanneer mijn vader een makreel ging fileren. Ik at de vers gefileerde vis onder zijn neus vandaan. Dus hij heeft me dan ook al snel geleerd hoe je een vis fileert. Ik heb jou daarmee op Ibiza weer kunnen helpen en uiteindelijk hebben we heerlijk zitten eten (en een heerlijke vakantie gehad).

Hoe zou jij je kookstijl omschrijven?

Mijn kookstijl? Pfff. Vers en puur staat voorop denk ik. En verder is het maar net waar ik zin in heb en probeer ik dat graag uit. Gerechten of smaken proberen te evenaren op gevoel of verpakkingen bewaren en op basis van de ingrediënten gaan koken. Want de overheerlijke verse springrolls uit Vietnam, dat lekker quinoa ontbijtje van dat ene leuke tentje, of de lekkere venkelsalade die ik in Milaan op heb moet ik toch enigszins na kunnen maken? (En oh ja, tot vervelends toe van anderen, maar alles wat ik kook of eet moet op de foto, ik kan er niks aan doen…)

Als je één recept moest kiezen om te delen, welke zou dat dan zijn?

Aangezien ik weet dat jij niet zo’n ‘bakker’ bent, ga ik hier dan voor een lekkere & gezonde cake. Ik eet al ruim een jaar grotendeels suiker- en lactosevrij. Deze lekkere gember-wortelcake van Amber Albarda (boek: Gezond Bakken) voldoet ook aan deze criteria.

Ik heb de cake natuurlijk gebakken voor dit interview; al tijdens het bakken rook de keuken heerlijk! De cake is heerlijk zoet en smeuïg en kun je zonder schuldgevoel eten als ontbijt, tussendoortje of bij de thee!

 memoires ontmoetingen wortel gember cake gluten vrij Amber Albarda

Gember wortel cake (recept van Amber Albarda)

Voor 1 cake

Ingrediënten
  • 100 gr amandelmeel (of fijngemalen blanke amandelen)
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder (biologisch bakpoeder)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 2 (liefst biologische) eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 2 bananen, fijngeprakt
  • 4 el kokosolie, gesmolten
  • 6 medjooldadels, ontpit en in stukjes gesneden
  • 100 gr biologische wortel, geraspt
  • 45 gr pompoenpitten
  • 2 el kokosrasp
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik van 25 cm goed in
 2. Meng amandelmeel, bakpoeder, kaneel en gember in een grote kom door elkaar
 3. Klop in een kleinere kom de eieren los en voeg vanille extract, de fijngeprakte bananen en kokosolie toe. Meng goed door
 4. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng tot een glad beslag
 5. Mix de fijngesneden dadels, wortelrasp en pompoenpitten gelijkmatig door het beslag
 6. Schep het beslag in het ingevette cakeblik en bestrooi de bovenkant met kokosrasp
 7. Bak de cake 45-50 minuten tot een houten prikker er (relatief) droog uitkomt
 8. Laat de cake goed afkoelen voordat je er plakken van snijdt

Eerder interviewde ik al mijn eigen Mr G., zusje en vriendin Suus; zij deelden 3 heerlijke recepten voor Belgische steak met frites, geroosterde pompoensoep en supersnelle romige broccolisoep. Nieuwsgierig? Check dan ook eens de andere memoires en ontmoetingen!

Zin in meer? Heb je honger gekregen? Volg Miss Gingerish op Instagram, Facebook, Twitter and Pinterest voor nog meer recepten, achter de schermen en favorieten.

Heb je een recept van Miss Gingerish gemaakt? Ik ben heel benieuwd naar je keuken creaties! Deel ze op social media: tag @missgingerish on Instagram or Twitter

Leave a Reply