1
jun
2015
pompoen soep

Pompoensoep met komijn van mijn kleine zusje

Het is inmiddels wel duidelijk dat eten voor mij meer is dan iets lekkers koken en het opeten. Gerechten, etentjes, culinaire ontdekkingen: aan alles zit wel een moment, verhaal of herinnering vast.

En een persoon: ik at voor het eerst een hele vis met een lieve vriendin op Ibiza; keek altijd uit naar het draadjesvlees van mijn moeder; of dat ene gezellige etentje thuis, waar mijn broer een ruim 30 jaar oude Pedro Ximenez sherry voor had geregeld: bijzonder!

Nu kan ik al deze verhalen natuurlijk opschrijven en met je delen, maar het is toch veel mooier als de belangrijke mensen in mijn leven dat zelf zouden doen? In “memoires & ontmoetingen” delen zij hun beste, gekste of lekkerste eet-herinneringen, vertellen ze iets over hun culinaire opvoeding en delen ze natuurlijk een favoriet recept. Mooie verhalen én een persoonlijk kijkje in het leven van Miss Gingerish, met vandaag mijn “kleine” zusje Linda.

Linda is 3 jaar jonger dan ik maar aangezien ik klein ben van stuk dachten mensen vroeger altijd dat we een tweeling waren; dat vond ik dus echt niet leuk! Het feit dat moeders ons altijd in dezelfde kleding stak hielp niet echt mee… Inmiddels steekt Linda met kop en schouders boven mij uit en zijn mensen nogal eens verbaasd als we vertellen dat ik toch echt de oudste ben – story of my life ;-).

Als kind waren wij denk ik best wel verschillend: ik kon behoorlijk driftig zijn als ik mijn zin niet kreeg terwijl Linda een rustig kind was. Ik herinner me dat we eens met de poppen gingen spelen: ik droeg alleen mijn eigen pop en Linda mocht van mij alle andere poppen van de trap dragen met als gevolg dat ze er vanaf viel; waarvoor nog maar een keer mijn excuses zusje ;-). We deelden lang een slaapkamer waar we de meest fantastische verhalen verzonnen, zaten samen op dansen en fietsten naar dezelfde middelbare school.

Ook al wonen we inmiddels zo’n 130 km bij elkaar vandaan: we zien elkaar gelukkig regelmatig. Lekker samen een stuk wandelen, lunchen of gewoon bijkletsen want er is altijd wel iets te bepraten ;-). We sturen elkaar regelmatig berichtjes: “doe jij eigenlijk ei door die havermout-banaan pannenkoekjes?”, “hoe komt het dat mijn amandelmuffins veel droger zijn dan de jouwe?”, “stukjes rijstwafel door de granola is ook superlekker, moet je eens proberen!” Wij zijn natuurlijk opgevoed aan dezelfde keukentafel, dus we zijn allebei benieuwd of we ook dezelfde herinneringen hebben!

memoires & ontmoetingen zusje pompoensoep

Memoires & ontmoetingen #2: mijn kleine zusje

Hoe ben je culinair gezien opgevoed?

Wij aten doordeweeks 4 van de 5 keer aardappelen, groenten en vlees. Iets wat ik me heel goed kan herinneren, want ik lustte bijna niets qua groenten. Toch moest ik het elke keer proeven, al was het maar een beetje. Gelukkig maakte mama altijd lekkere jus bij het vlees of mocht ik er appelmoes bij eten. Goede herinneringen zijn de zelfgebakken frietjes, macaroni en de zondagse soep. Het was een hele ‘eer’ als je het papje mocht maken dat in de soep ging. Het gourmetten kan ik me ook nog goed herinneren. Samen alles snijden, in bakjes doen en daarna lekker lang tafelen.

Wat betekent eten voor jou?

Ik vind het belangrijk om te genieten van eten, of het nu het ontbijt is of een keertje uit eten. Het moet vooral lekker zijn, dat kan zowel gezond als ongezond zijn wat mij betreft. Ik heb gelukkig veel leren eten. Van spinaziesalade met geitenkaas kan ik net zo goed genieten als een frietje en frikandel speciaal. Doordat ik niet zo goed tegen gluten kan, heb ik een tijdje een dieet gevolgd. Daardoor kan ik nu extra genieten van bepaalde dingen.

Wat is je beste, leukste, gekste eet herinnering met mij

Het leuke aan samen eten met jou is dat jij ook geniet van het eten. We praten er dan over, wisselen nieuwe recepten uit en kletsen lekker bij.
Mijn beste ‘food herinnering’ zijn er eigenlijk twee. De eerste zijn de kerstavonden. Iedereen bij elkaar, om de beurt de keuken in om een gang te koken en vooral samen genieten van het eten. De andere herinnering is van afgelopen zomer. Met z’n vijven naar Artis en na een dagje rondstruinen lekker picknicken op een kleedje in de zon. Allerlei zelfgemaakte hapjes erbij en dönner als “toetje” 😉

Hoe zou jij je kookstijl omschrijven?

In eerste instantie volg ik recepten. Als ik het eenmaal een keer gekookt heb, pas ik het telkens een beetje aan. Ik heb wel wat kookboeken, maar de meeste recepten haal ik van internet of uit tijdschriften. Het liefst kook ik wat anders dan normaal, maar wat mij betreft met niet al te veel gekke ingrediënten die ik overal moet gaan zoeken. In het weekend vind ik het leuk om wat meer ingewikkelde of tijdrovende recepten te maken. Ik kook het liefst met verse ingrediënten. In Easy Peasy staat een heel handig lijstje om als basis in huis te hebben. Als de daarnaast verse/diepvriesgroenten in huis hebt kun je altijd iets maken.

Als je één recept moest kiezen om te delen, welke zou dat dan zijn?

Pompoensoep met komijnzaad. Wanneer je dit ook eet, het is altijd lekker. Eens in de zoveel tijd maak ik een voorraadje voor in de diepvries. Het lekkerst is om de pompoen te roosteren in de oven voordat deze in de soep gaat. Het is even een (vies) werkje, maar de pompoensmaak wordt er nog beter van. Erg lekker met een beetje fetakaas erin.

pompoen soep recept

Geroosterde pompoensoep met komijn

Voor 4 personen

Ingrediënten
  • 1 pompoen
  • 1 ui
  • 1 zoete aardappel
  • 2 wortels
  • 1-1,5 l bouillon
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 teentjes knoflook
Instructies
 1. Snijd de pompoen doormidden. Leg de twee helften in de oven om 150 graden voor 40 minuten totdat de pompoen zacht is
 2. Snijd de zoete aardappel en wortel in blokjes
 3. Snijd de ui en knoflook fijn
 4. Bak de ui, knoflook in wat olie. Bak de komijnzaadjes mee
 5. Bak de wortels en zoete aardappel kort mee en blus met de bouillon
 6. Laat de wortels en aardappel zachtjes koken in de bouillon totdat deze zacht zijn
 7. Schep de pompoen leeg en doe het vruchtvlees bij de soep
 8. Pureer de soep en doe er eventueel wat water bij voor de juiste dikte

Met een lekkere, dikke boterham en roomboter erbij heb je een heerlijk verwarmende maaltijd. Het is nu geen pompoenseizoen maar als ik straks in de herfst dit recept ga maken stuur ik mijn zusje vast nog wel een berichtje: “maak jij die pompoensoep met kippen- of groentebouillon?”

Nieuwsgierig naar mijn Mr G. en zijn recept voor steak met frietjes en zelfgemaakte mayonaise? Check dan ook eens memoires en ontmoetingen #1

Zin in meer? Heb je honger gekregen? Volg Miss Gingerish op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest voor nog meer recepten, achter de schermen en favorieten

Heb je een recept van Miss Gingerish gemaakt? Ik ben heel benieuwd naar je keuken creaties! Deel ze op social media: tag @missgingerish op Instagram of Twitter

Leave a Reply