16
jun
2015
broccoli soep recept

Supersimpele romige broccolisoep van vriendin Suus

Het is inmiddels wel duidelijk dat eten voor mij meer is dan iets lekkers koken en het opeten. Gerechten, etentjes, culinaire ontdekkingen: aan alles zit wel een moment, verhaal of herinnering vast.

En een persoon: ik at voor het eerst een hele vis met een lieve vriendin op Ibiza; keek altijd uit naar het draadjesvlees van mijn moeder; of dat ene gezellige etentje thuis, waar mijn broer een ruim 30 jaar oude Pedro Ximenez sherry voor had geregeld: bijzonder!

Nu kan ik al deze verhalen natuurlijk opschrijven en met je delen, maar het is toch veel mooier als de belangrijke mensen in mijn leven dat zelf zouden doen? In “memoires & ontmoetingen” delen zij hun beste, gekste of lekkerste eet-herinneringen, vertellen ze iets over hun culinaire opvoeding en delen ze natuurlijk een favoriet recept. Mooie verhalen én een persoonlijk kijkje in het leven van Miss Gingerish, met vandaag vriendin-sinds-heel-lang en mede “ginger” Suzanne.

Liefdesdrama’s van tienermeisjes

Suus en ik kennen elkaar inmiddels ruim 20 jaar (jeetje, wat worden we oud!); in het 2e jaar van de middelbare school kwamen we bij elkaar in de klas. Ik herinner me vooral haar lange rode haar en lef; iets waar ik nog wel wat van kon leren.

Al snel werden we dikke vriendinnen: we fietsten samen naar school, zette als pubers onze eerste stappen in de dorpsdiscotheek (avonden vol tiener liefdesdrama’s ;-)) en logeerden regelmatig bij elkaar. Op feestvakantie met de 8 vrienden van “Club Dusss” naar Rimini of het Balatonmeer was er eigenlijk geen twijfel over dat wij een kamer zouden delen. Met haar humor en lef had Suus de leuke vakantievriendjes (en liet mij zitten met hun minder leuke vrienden ;-)).

Bloedjes van kinderen

Ook toen we na de middelbare school beiden ergens anders gingen studeren hielden we contact. Ik herinner me een avond waarop ze kwam eten en ik een lekker pasta recept had gevonden; Suus trok de koelkast open en vond nog van alles wat er vast ook lekker bij zou zijn. Ik kan het me inmiddels niet meer voorstellen maar dat veroorzaakte even paniek bij mij; zo stond het toch helemaal niet in het recept?!

Toen er vriendjes (en voor Suus 3 bloedjes van kinderen) kwamen bleven we leuke dingen doen: we vierden Oud & Nieuw samen, gingen een weekendje naar Antwerpen met de mannen of gewoon even een bakkie doen bij elkaar. Er zijn periodes geweest dat we elkaar wat minder zagen maar eigenlijk was dat altijd ok. Suus is zo’n vriendin die voor je klaarstaat als het nodig is, waar je mee kunt lachen en huilen en bij wie je altijd kunt aanwaaien om bij te kletsen. En ik hoop dat we dat dan ook nog jaren blijven doen; hier in de grote stad of straks in jullie heerlijke nieuwe paleisje met (moes)tuin op het platteland!

 memoires ontmoetingen Suus

memoires & ontmoetingen #3: old time friend Suus

Hoe ben je culinair gezien opgevoed?

Typisch Nederlands: aardappels, groenten, vlees. Mijn vader heeft altijd een flinke moestuin gehad, dus ik at veel uit het seizoen. Heerlijk hoor al die verse groenten, maar een nadeel was wel dat we bonen aten tot ze onze neus uit kwamen, want ja alles was natuurlijk ook altijd ineens goed of rijp. Kilo’s snijbonen heb ik door een molentje gedraaid. Ik lustte ze toen niet, maar nu nog steeds niet haha. Als kind had ik eigenlijk niet in de gaten hoe bijzonder het was dat wij het gros van ons eten uit eigen tuin haalden. Ik zou nu willen dat ik zelf die mogelijkheid had!

Wat betekent eten voor jou?

Ik heb altijd een beetje een haat/liefde verhouding gehad met eten. Ik ben er altijd dol op geweest maar at ook veel verkeerde dingen. Sinds een paar jaar heb ik het “gezond eten” ontdekt. Ik ben misschien wel een beetje meegegaan in de superfood en health trend, maar ik heb er wel degelijk veel aan gehad. Het eerste waar ik mij in ben gaan verdiepen zijn de e-nummers. Daar ben ik me echt rot van geschrokken. Ik ben bewerkt eten zoveel mogelijk gaan vermijden en waar mogelijk dingen zelf gaan maken. Toen ik anders ben gaan eten viel ik ook zomaar 10 kilo af; het bewijs voor mij dat voedsel echt zoveel meer met je doet dan je denkt. Ondertussen heb ik veel bijgeleerd over voeding en maak me wel eens oprecht zorgen over waar het heen moet gaan. Hoe de westerse maatschappij met voedsel en het produceren daarvan omgaat is eigenlijk te belachelijk voor woorden als je erover nadenkt. Helaas weet ik ook niet hoe het dan wel moet, dus probeer ik voor mezelf zo vaak mogelijk te genieten van eerlijk en puur eten en droom ik af en toe over een zelfvoorzienend leven op een boerderijtje in het zonnige zuiden 😉

Wat is je beste, leukste, gekste eet herinnering met mij

Ja dat moet natuurlijk de cracker met aardbeienjam zijn 🙂 (red: het enige eetbare tijdens onze feestvakantie in Hongarije). Nee even serieus. We hebben al zo vaak zo heerlijk gegeten bij jullie! Eigenlijk ben jij misschien wel de eerste geweest die me heeft laten zien dat koken ook heel leuk kan zijn, en vooral dat koken voor vrienden de ander een heel speciaal gevoel kan geven. En dat is dus een compliment voor jou 😉 Maar het mega grote biefstuk uit Cromvoirt op de BBQ staat wat mij betreft bovenaan!

Limousin steak Cromvoirt boer tot bord

Hoe zou jij je kookstijl omschrijven?

Ik zou mezelf omschrijven als een freestyle kok. Ik kijk wat er in de koelkast ligt en bedenk dan wat we die avond gaan eten. Soms begin ik aan een gerecht, maar blijk ik een cruciaal ingrediënt te missen. Nou dan maak ik er gewoon iets anders van. Om mijn kinderen alles te laten eten is er mijn grote vriend de staafmixer, dus in principe kunnen we altijd alles eten. Verder vind ik het heerlijk om lekker te experimenteren met nieuwe ingrediënten of nieuwe ideeën. Ik heb er vooral plezier in als ik geen recept of planning hoef te gebruiken haha.

Als je één recept moest kiezen om te delen, welke zou dat dan zijn?

Wij zijn hier nogal fan van soep. Ik gebruik hier geen recept voor; het is maar net wat er in de koelkast ligt. Wel maak ik hem helemaal zelf natuurlijk. Meestal is het tomatensoep, soms “knappersoep” (red: Suus’ kidsproof groentesoep met mais), pompoensoep, broccolisoep of aardappel/preisoep. Als ik er hier 1 uit moet kiezen ga ik voor deze broccolisoep: met een paar simpele ingrediënten staat er zo een heerlijke pan soep op tafel waar het hele gezin van smult!

Supersimpele romige broccolisoep

Voor 4 personen

Ingrediënten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 45 gr roomboter
  • 60 gr speltbloem (gewone witte bloem kan ook)
  • 1 broccoli, in stukken gesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 bouillonblokje, bij voorkeur biologisch zonder smaakversterkers zoals E621 of gistextract
  • 1 liter heet water
  • Evt. wat dille
  • Om te garneren: ongebrande, ongezouten cashewnoten en wat feta
Instructies
 1. Smelt de boter in een ruime soeppan en fruit het uitje zachtjes
 2. Rooster ondertussen de cashewnoten kort in een droge pan zodat de smaak vrij komt. Zet apart om af te koelen
 3. Voeg de bloem toe aan de pan en roer goed, je maakt nu een roux. De bloem moet als het ware garen maar bakt snel aan! Zet je vuur laag en blijf bij de pan
 4. Giet alvast een scheutje heet water bij de roux en roer goed door
 5. Doe de gesneden broccoli in de pan en stoof deze al roerend gaar, houd het vuur laag
 6. Voeg de knoflook, het bouillonblokje en de rest van het hete water toe, en eventueel wat dille
 7. Kook alles even kort door, pureer de soep en breng eventueel op smaak met peper en zout
 8. Maak de soep af met de cashewnoten en verkruimel wat feta boven elke kom (red: dit maakt de soep echt zoveel lekkerder, mag dus eigenlijk niet ontbreken)

Eerder interviewde ik al mijn eigen Mr G. en zusje; zij deelden 2 heerlijke recepten voor Belgische steak met frites en geroosterde pompoensoep . Nieuwsgierig? Check dan ook eens de andere memoires en ontmoetingen.

Zin in meer? Heb je honger gekregen? Volg Miss Gingerish op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest voor nog meer recepten, achter de schermen en favorieten.

Leave a Reply