11
mei
2015
samensferen boer tot bord diner

Samensferen #2: van boer tot bord

In mijn nopjes, dat was ik zeker de afgelopen weken tijdens het organiseren van een etentje voor vriendinnen. Wat simpelweg begon als “we willen je huis nu weleens zien” en “wanneer ga je eens wat lekkers voor ons koken” liep gezellig “uit de hand” tot een thema avondje waar ik heerlijk kon uitpakken.

Ik bedacht een thema; veranderde het menu een keer of 3 ;-); plande mijn boodschappen; verzamelde ideeën voor de styling; maakte een playlist maar bovenal genoot ik van alle voorbereidingen én vooral van de avond zelf!

Omdat ik groot fan van puur eten ben werd het een “van boer tot bord” diner: ik kookte met verse, lokale producten met een verhaal; die goed zijn voor ons, maar ook rekening houden met de natuur. Ja ik geef toe: ik wil vooral gewoon lekker eten op mijn bord. Maar ook ik word me steeds bewuster van wat daar eigenlijk voor nodig is, en welke impact mijn keuzes hebben op onze omgeving. Want ik wil als ik oud en grijs ben ook nog graag lekker en puur eten ;-).

Ben je benieuwd naar hoe de avond eruit zag en hoe je zelf ook een “boer tot bord” diner kunt organiseren? Laten we samensferen voor een tafel vol vers, lokaal eten. Kook met de seizoenen, proef de pure smaken en geniet van de verhalen achter de producten op je bord!

De sfeer & de tafel

Kies natuurlijke, stoere materialen zoals linnen, papier, hout en steen. Een mooi gedekte tafel hoort natuurlijk bij een diner maar bij dit thema mag het allemaal wel wat losser en speelser. Als tafel decoratie gebruik je verse, eetbare producten zoals kruiden of een mooi wild boeket met kleurrijke bloemen.

Plaats verschillende flessen of karaffen water op tafel. Je kunt hier alvast smaakmakers als takjes munt en schijfjes citroen aan toevoegen, of je gasten deze zelf laten plukken uit je kruidentuintje.

Kies voor het serveren van het eten ook voor natuurlijke materialen: brood op een stoere houten plank; hapjes op een leisteen, salade in een mooie stenen schaal etc.

boer tot bord tafel styling

Hoe ik de tafel dekte? Ik gebruikte een grote lap onafgewerkte denim als tafelkleed. Ik wilde geen losse menukaarten en maakte daarom een papieren tafelloper waarop ik met een witte acrylstift het menu schreef (met de hand). Hierbij schreef ik ook wat over de herkomst van de ingrediënten. Als “decoratie” zette ik verschillende kruidenplantjes neer die ik ook had gebruikt in het menu; de gasten konden hier zelf van plukken. Ik koos theedoeken van ruw katoen als servet. Verschillende glazen flessen water, leisteen en houten planken maakten de tafel compleet.

Hoe vertaal je dit thema nu naar een fijne playlist? Denk aan pure muziek: singer songwriters passen hier bijvoorbeeld goed bij. Met dit thema breng je buiten naar binnen: relaxte, zomerse deuntjes werken dus ook goed. Inspiratie nodig of op zoek naar een kant en klare playlist voor je eigen “boer tot bord” diner? Check dan mijn Miss Gingerish “van boer tot bord diner playlist” op Spotify:

De smaken

Het begint allemaal bij het seizoen: welke groenten en fruitsoorten zijn er te krijgen van eigen bodem? Verder heb ik hier eigenlijk maar 1 tip: houd het zo puur mogelijk! Als je dan eenmaal de meest mooie, lokale producten hebt gevonden is het toch zonde daar nog veel mee te doen? Natuurlijk kook, bak of gril je en voeg je smaakmakers toe maar maak het zeker niet te ingewikkeld.

Vraag je je af waar je pure, lokale en (bij voorkeur) biologische producten kunt vinden? Waarschijnlijk hoef je minder ver te zoeken dan je denkt. Overal in Nederland worden op ambachtelijke wijze de lekkerste producten gemaakt. Van zuivel en vlees tot aardappelen en asperges.

Woon je in de omgeving van Amsterdam dan zijn Landmarkt en de Lindenhoff een idee. Rechtstreeks kopen bij de boer is vaak goedkoper en kan op meer plekken dan je misschien denkt, kijk maar eens op de website producten van de boer. Het is verrassend om te ontdekken wat er allemaal te krijgen is; zo vond ik tijdens mijn zoektocht Amsterdamse honing uit mijn eigen buurt en zelfs Amsterdams spuitwater in een prachtige fles! Maar ook de plaatselijke grote blauwe supermarktketen heeft steeds meer te bieden als het gaat om biologisch en lokaal eten; je kunt je inkopen dus ook daar beginnen.

Het menu

Begin met een glas bubbels met een verse aardbei of framboos: het perfecte aperitief!

Zet vers, goed brood op tafel met pure roomboter, of maak bijvoorbeeld een simpele spread van doperwtjes of tuinbonen. Plakjes ham of worst van Hollandse varkens; augurken en Amsterdamse uitjes van Kesbeke – ook vooraf kun je alle kanten op met dit thema.

Hou het simpel, of je nu vlees, vis of vegetarisch gaat koken. Het kopen van lokale producten wil overigens niet zeggen dat je je gasten een Hollands menu voor moet zetten. Hollandse basilicum gevonden? Ook de Italiaanse smaken zijn puur en simpel! Salade met Nederlandse groenten? Je kunt best balsamico azijn gebruiken in je dressing! Belgische chocolade mousse op het menu? Lekker met goede Nederlandse chocolade!

boer tot bord diner menu

Ik maakte het volgende menu (klik op de links om meteen naar de recepten te gaan):

Als je het “boer tot bord” diner écht compleet wilt maken ga je op zoek naar lokale wijnen. Wanneer je geen alcohol serveert is water met een smaakje perfect: zet flessen water op tafel en laat je gasten zelf een lekkere biologische siroop kiezen, of een takje munt plukken. Ook lichte, verse fruitsappen van Nederlands seizoensfruit zijn een goede optie.

Op zoek naar meer inspiratie voor je eigen “boer tot bord” diner? Check dan het Pinterest bord wat ik maakte!

Eet smakelijk!

Heb ik je geïnspireerd om je eigen “boer tot bord” diner te organiseren? Ik vind het leuk om hierover te horen, of jouw muziek/ foto’s/ recepten aan deze samensferen toe te voegen! Laat hieronder een bericht achter, of deel jouw verhaal op social media: tag @missgingerish op Instagram or Twitter

Zin in meer? Heb je honger gekregen? Volg Miss Gingerish op Instagram, Facebook, Twitter and Pinterest voor nog meer recepten, achter de schermen en favorieten