24
apr
2015
verminder voetafdruk tips foodprint

Over écht eten en voetafdrukken

Volgende week organiseer ik een etentje voor 6 vriendinnen. Ik kan hier echt uren mee bezig zijn: het menu bedenken, hoe ga ik de tafel aankleden; heerlijk! Een thema kan dan natuurlijk niet ontbreken (vind ik ;-)).

Omdat ik groot fan van puur eten ben wordt het een “van boer tot bord” diner: verse, lokale producten waar ik vooral niet teveel geks mee ga doen in de keuken. Producten met een verhaal, die goed zijn voor ons, maar ook rekening houden met de natuur. En vooral gewoon heel smaakvol natuurlijk! Zo heb ik inmiddels Amsterdamse honing in huis; ik wist niet eens dat er zoveel imkers waren in de stad!

Het thema is verre van origineel: kijk maar naar initiatieven als Willem & Drees en Landmarkt. Zelfs grote merken als Unox doen er iets mee: door de code op de rookworst verpakking te scannen maak je kennis met de boeren achter het product. En wat denk je van het steeds populairder wordende “koop een koe”, waarbij je een heel pakket vlees van je “eigen” Nederlandse koe thuisgestuurd krijgt.

Tijdens het opdoen van smakelijke ideeën voor mijn etentje kwam ik dus ook de serieuze kant van dit thema tegen, met vragen als ben jij je bewust van wat je eet en drinkt, waar dit vandaan komt en hoeveel eten je misschien weggooit? Hoeveel water er eigenlijk nodig is voor het produceren van 1 biefstukje?

Ik zou liegen als ik zeg dat ik dat van elke hap weet, ondanks dat ik heel wat afkook en eet ;-). Maar ik het houdt me wel bezig: waarom zou ik eieren uit het buitenland eten als we er hier ook genoeg hebben? Of pannenkoekenmix met 9 ingrediënten kopen als ik met bloem, melk en ei binnen een paar minuten zelf een beslag heb gemaakt? Wat nog veel beter smaakt ook?

Puur eten is dus hip; het lastige van zo’n hype is dat we als consument de bomen door het bos niet meer zien, en stiekem nog weleens voor de gek worden gehouden. Daarnaast wordt er ontzettend veel gezegd en geschreven over biologisch eten, landbouw en wat beter/ gezonder is etc. Als consument weet ik dus eigenlijk ook niet zo goed wanneer ik het nu goed of fout doe…

Ja ik geef toe: ik wil vooral gewoon lekker en puur eten op mijn bord. Maar ook ik word me steeds bewuster van wat daar eigenlijk voor nodig is, en welke impact mijn keuzes hebben op onze omgeving. Want ik wil als ik oud en grijs ben ook nog graag lekker en puur eten ;-).

Foodprint

We hebben allemaal een zogenaamde voetafdruk op deze wereld. Met voetafdruk wordt de ruimte bedoeld die we per persoon innemen op aarde. Deze ruimte wordt berekend op basis van je levensstijl; alles wat wij consumeren kost namelijk ruimte. Eén van die afdrukken is de foodprint, welke het effect van onze voedselkeuzes op de aarde weergeeft.

Nogmaals, het zou hypocriet zijn als ik je nu ging vertellen wat er allemaal goed of fout is, daarvoor weet ik er te weinig van, maar ik vind het wel leuk om met je te delen wat mij zoal bezig houdt, en hoe ik probeer mijn foodprint te verkleinen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande simpele tips van The Good Food Blog, waarvan ik er onbewust toch al wel een aantal volg. We kunnen allemaal wel wat minder eten weggooien toch? Bijvoorbeeld door onze maaltijden/ boodschappen te plannen? Ik kan zelf vooral nog aan de slag met het langer vers houden van eten (en dus minder snel weggooien). En ik rijd gerust een half uur (met de auto) om ergens een goed stuk vlees te halen, dat kan beter!

verminder je voetafdruk slimme tips

Simpel gezegd denk ik na over wat en hoe ik eet. Ik ben een voorstander van koken met verse producten, waarvan ik weet waar ze vandaan komen. Ik maak veel zelf, let bewust op e-nummers en plan mijn maaltijden meestal een paar dagen vooruit (wat sowieso een goed plan is voor een chaoot als ik ;-)).

Don’t worry meiden: het wordt vooral een lekker en gezellig avondje! Maar ondertussen ga ik proberen ook met de overige tips aan de slag te gaan.

Ben je benieuwd naar wat ik op tafel zet tijdens het “van boer tot bord” diner? Hoe ik de tafel heb gestyled? En de nieuwste Miss Gingerish playlist voor die avond? Ik maak er natuurlijk een mooi “samensferen” verhaal van; binnenkort online!

Wil je graag iets toevoegen aan mijn ongetwijfeld onvolledige verhaal over foodprint, biologisch eten of toffe lokale initiatieven? Graag! Het is een complex onderwerp, waar ik graag meer over zou willen weten!

Zin in meer? Heb je honger gekregen? Volg Miss Gingerish op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest voor nog meer recepten, achter de schermen en favorieten

1 Response

  1. Pingback : Samensferen #2: van boer tot bord - Miss Gingerish

Leave a Reply