9
jul
2015
aardappelpuree met basilicum en gepofte knoflook recept

Aardappelpuree met olijfolie, gepofte knoflook en basilicum

Je hebt van die gerechten waar je van kunt blijven eten, ook al zit je eigenlijk gewoon echt vol. Als je er nu maar 1 had is het nog niet zo erg, maar ik heb er meerdere.

Butter chicken bijvoorbeeld, met versgebakken naan, daar kan ik van eten tot ik buikpijn heb. En risotto: op de een of andere manier maak ik daar altijd teveel van (toeval? ;-)) en kan ik blijven opscheppen. Ik zie wel een overeenkomst: het zijn meestal lekker romige, zachte gerechten, het water loopt me al in de mond terwijl ik dit schrijf ;-). Ik hou mezelf maar voor dat het best mag als ik dit soort dingen maar niet te vaak kook; dan neem ik de buikpijn wel op de koop toe.

Nog zo één: aardappelpuree! Vroeger vond ik zelfs die aanmaak rommel uit een pakje niet te versmaden maar tegenwoordig maak ik het natuurlijk zelf. En aangezien Mr G. er niet zo van houdt eet ik met gemak alles zelf op.

Van mij mag een aardappelpuree gewoon simpel zijn: wat room of melk erdoor, een flinke klont roomboter en nootmuskaat. Voor een zomerse versie gebruik ik nog weleens zoete aardappel: erg lekker en nog wat gezonder ook.

Vandaag maak ik een lichte maar toch romige aardappelpuree: door de room of melk weg te laten en de boter te vervangen voor olijfolie krijg je wel dat zalvige wat een goede puree heeft is deze een stuk lichter. Voor een zomerse, mediterrane versie doe ik er gepofte knoflook doorheen en fijngesneden basilicum; lekker bij gevulde kipfilet en een frisse tomaten salade! Door de knoflook te poffen wordt de smaak veel verfijnder en minder scherp, probeer het maar eens!

Aardappelpuree met basilicum en gepofte knoflook recept

Aardappelpuree met gepofte knoflook, olijfolie en basilicum

Voor 6 personen (als bijgerecht zoals op de foto)

Ingrediënten
  • 500 gr iets kruimige aardappels, geschild
  • Een bol verse knoflook, ongepeld (let op: voor dit recept heb je maar 1 teen nodig. De rest van de bol kun je goed bewaren; door het poffen is de houdbaarheid juist verlengd. Je kunt rauwe knoflook in een recept vaak prima vervangen voor gepofte)
  • Ca. 25 ml lekkere olijfolie
  • Klein beetje citroensap
  • 10 gr basilicum, alleen de blaadjes, zeer fijngesneden
  • Zeezout en versgemalen peper
  • Chili vlokken naar smaak
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Snijd de bovenkant van de ongepelde knoflookbol (zodat je de tenen ziet zitten) en verpak de bol in een stuk aluminiumfolie
 3. Pof de knoflook ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de knoflooktenen zacht zijn, zet daarna even apart
 4. Kook intussen de aardappels gaar en giet ze af, laat even goed uitstomen
 5. Stamp de gekookte aardappels samen met 1 teen gepofte knoflook tot een fijne puree. Het beste gebruik je hiervoor een passe-vite of een puree knijper zodat je een lekker fijne puree krijgt
 6. Roer de olijfolie en wat citroensap door de puree
 7. Roer de fijngesneden basilicum door de puree en breng op smaak met peper, zout en chilli vlokken naar smaak

Zin in meer? Heb je honger gekregen? Volg Miss Gingerish op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest voor nog meer recepten, achter de schermen en favorieten

Heb je een recept van Miss Gingerish gemaakt? Ik ben heel benieuwd naar je keuken creaties! Deel ze op social media: tag @missgingerish op Instagram of Twitter

1 Response

 1. Pingback : Kip ballotine met zongedroogde tomaatjes en Italiaanse kruiden - Miss Gingerish

Leave a Reply