28
mrt
2015
gember dadel cake recept

Over achtbanen, de liefde voor eten en gembercake

Mag ik zeggen dat ik trots ben op mezelf? Weet je wat, ik doe het gewoon: ik ben trots op mezelf! Dat was afgelopen zomer wel anders: na een veel te lange periode met een veel te hoge werkdruk en allerlei vage gezondheidsklachten kwam ik thuis te zitten: opgebrand. Man, wat een achtbaan is dat: van alleen maar slapen naar onzekerheid, van kwaad op alles en iedereen naar faalangst, van verdrietig naar “hé, ik heb een goede dag”. Los van al die fases was ik vooral mezelf kwijt, en dat is gek hoor; het dertigers dilemma is er niks bij ;-). Maar goed, langzaam werd de vermoeidheid minder en ging ik leuke dingen doen, omdát ik ze leuk vond.

Ik volgde een kookcursus van 5 weken, schreef 2 gastblogs voor Mind your Feed en I’m a Foodie, werkte “Het Grote Inspiratie Doeboek” van voor tot achter door en schreef me in voor een workshop foodstyling en -fotografie. Die workshop gaf me nét dat laatste zetje wat ik nodig had om te komen waar ik nu ben; super enthousiast ging ik naar huis! De workshop was top, praten over bloggen en eten met andere foodies heel fijn maar bovenal werd ik aangestoken door het enthousiasme, de visie en vastberadenheid van de andere deelnemers. Waarom zou ik niet ook iets met mijn liefde voor eten en verhalen vertellen kunnen doen? Een paar weken met spreekwoordelijke engeltjes en duiveltjes volgden, en nu is de website live! Dat is hartstikke leuk, maar bovenal ben ik heel blij dat ik weer verder vooruit kan kijken dan alleen vandaag. Die leuke nieuwe baan waar ik goed tot mijn recht kom en energie van krijg die komt er, daar heb ik alle vertrouwen in. En ondertussen kook, proef, style, fotografeer, schrijf, deel en eet ik met veel plezier voor Miss Gingerish.

Ik vind de launch van mijn website best een klein feestje waard, en wat is een feestje zonder cake, toch?

Scroll dus snel door naar beneden voor het recept van mijn heerlijke gember- en dadelcake. De cake is gemaakt op basis van amandel- en boekweitmeel dus nog glutenvrij ook!

gember dadel cake recept 2

Luchtige gember- en dadelcake (glutenvrij)

Voor 1 cake

Ingredienten
  • 200 gr ontpitte dadels, in vieren gesneden
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 330 ml kokend water
  • 75 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 110 gr palmsuiker
  • 2 tl gemberpoeder
  • 3 medium eieren
  • 110 gr boekweitmeel
  • 165 gr amandelmeel (=fijngemalen blanke amandelen)
  • 3 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 80 gr gemberbolletjes op siroop, fijngesneden
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Doe de dadels, samen met 1 tl bakpoeder in een hittebestendige kom en overgiet met het kokende water. Roer even en laat rusten
 3. Mix de boter samen met de suiker in een keukenmachine tot een dik en luchtig mengsel
 4. Roer het gemberpoeder er doorheen en daarna één voor één de eieren. Maak je geen zorgen als het mengsel schift, dat komt straks weer goed
 5. Meng in een ruime kom het amandelmeel, boekweitmeel en 3 ½ tl bakpoeder
 6. Voeg dit meelmengsel (gezeefd) toe aan de keukenmachine en mix goed
 7. Doe het cakemengsel uit de keukenmachine in een ruime kom en roer de dadels inclusief vocht er goed doorheen – je hebt nu een dik beslag
 8. Vet een klein cakeblik van 1 liter in en bekleed met bakpapier. Laat het papier aan alle kanten iets over de rand van het blik hangen
 9. Giet het cakebeslag in het cakeblik en verdeel de fijngesneden gemberbolletjes er overheen
 10. Bak de cake 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven
 11. Verlaag de temperatuur naar 170 graden en bak de cake nog 40-45 minuten,of totdat een prikker er schoon uitkomt.
 12. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de cake uit de vorm haalt en verder laat afkoelen op een rekje

Deze gember- en dadelcake is zo al heerlijk, maar nog veel lekkerder met een goede dot karamel… Jummie!

Zin in meer? Heb je honger gekregen? Volg Miss Gingerish op Instagram, Facebook, Twitter and Pinterest voor nog meer recepten, achter de schermen en favorieten

Heb je een recept van Miss Gingerish gemaakt? Ik ben heel benieuwd naar je keuken creaties! Deel ze op social media:: tag @missgingerish on Instagram or Twitter

1 Response

 1. Pingback : Amandel muffin met blauwe bessen en krokante topping - Miss Gingerish

Leave a Reply