1
jul
2015
Miss Dahl's heerlijkheden geroosterde perziken met vanille yogurt

Miss Dahl’s geroosterde perziken met vanille yoghurt

Als een kookboek zichzelf “foodmemoir” noemt kan het bij eigenlijk al niet meer stuk; ik hou nu eenmaal van eten en verhalen ;-).

Vandaag in de #missgingerishchallenge: “Miss Dahl’s heerlijkheden – een foodmemoir”, waarvan ik me gek genoeg niet herinner of ik dit kookboek heb gekregen of zelf gekocht, en hoe lang ik het al heb…. Toch is een aantal recepten uit het boek inmiddels vast onderdeel van mijn repertoire geworden: frisse doperwtensoep met munt bijvoorbeeld, en de verrassend lekkere tuinbonensalade met pecorino en groene asperges.

Bolle rode wangen en ronde vormen

Wat ik me nog wél herinner is dat ik dit kookboek er regelmatig bij pakte in de tijd dat ik besloot anders te gaan eten, nu zo’n 4 jaar geleden. Vermoeidheid, een slechte huid en eigenlijk altijd last van mijn darmen; ik had het nooit zo gelinkt aan eten want zo ongezond at ik helemaal niet, toch? Tot ik het boek van Amber Albarda van een vriendin toegestopt kreeg: ineens begreep ik veel beter hoe mijn lijf eigenlijk werkt!! Minder brood dus, fruit vóór het eten en altijd in combinatie met wat noten, s ‘middags de zwaarste maaltijd; ik veranderde niet zozeer wat ik at maar wel wanneer en hoe, wat me in een paar maanden veel meer energie en een paar kilootjes minder opleverde.

Sophie Dahl, de schrijfster van het kookboek van vandaag, ontdekte zo’n beetje hetzelfde als ik, maar dan wel door schade en schande. Afkomstig uit een bourgondische familie kende ze zowel magere als dikke periodes, probeerde allerlei diëten maar realiseerde zich uiteindelijk dat gezond en lekker eten vooral te maken heeft met genieten. Pure, verse ingrediënten zoals onze grootouders deze al kenden, en alles met mate en balans. Ik kan me hier helemaal in vinden; tijd dus om weer eens wat uit dit leuke kookboek te gaan maken!

Miss Dahl's heerlijkheden

”Lieve wenssteen, laat mij alsjeblieft de chocoladeyoghurt krijgen”

Het boek is heel handig verdeeld in de 4 seizoenen, waarbij elk seizoen begint met een uitgebreid persoonlijk verhaal. Per seizoen geeft Dahl verschillende recepten voor ontbijt, lunch en diner; er is een apart hoofdstuk voor desserts. De recepten zijn makkelijk te maken. Goede maaltijden met goede ingrediënten dus, zonder te willen zeggen wat goed of fout is.

Ze schrijft heel persoonlijk en leuk (je zult jezelf regelmatig betrappen op een glimlach) en neemt je in dit kookboek echt mee in haar relatie met eten, van mooie anekdotes bij oma aan tafel en het verschrikkelijke eten op de Engelse kostschool tot afzien tijdens een raw food dieet en heerlijke lokale delicatessen die ze stiekem meenam in haar koffer na een modellenklus in het buitenland. Al met al een heerlijk boek!

Een verschrompelde, belabberde perzik

De zomer is officieel begonnen en ik kies natuurlijk voor een recept uit dat seizoen. Er zijn nu volop perziken te krijgen en ik vind vooral de platte, wilde versie erg lekker. Ze gaan door m’n smoothies, ik gebruik ze gegrild in een maaltijdsalade of eet ze zo uit het vuistje; lekker zoet en sappig! Vandaag maken we er een ontbijtje mee: ideaal voor een lome, zomerse ochtend in het weekend, vers gezette cappuccino erbij… Genieten! Of zoals Sophie Dahl zegt:

Bakken heeft eenzelfde magisch, culinair effect als wellen. Een vrucht die er eerst verschrompeld en belabberd uitziet, kan onder invloed van een klontje boter en de hete adem van de oven in een vol en rijk smakende lekkernij veranderen.

En geloof me, een lekkernij is dit ontbijtje zeker!

Sophie Dahl geroosterde perziken en vanille yoghurt

Met kaneel geroosterde perziken en vanille yoghurt

Voor 2 gulzige personen

Ingrediënten
  • 4 rijpe, maar stevige perziken
  • 1 tl kaneel
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el boter of zonnebloemolie
  • 500 ml yoghurt
  • 1 tl vanille extract (supermarkt, te vinden bij de bakproducten)
  • 1 el ahornsiroop of honing
  • verse muntblaadjes (desgewenst)
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 230 graden
  2. Was de perziken voorzichtig, snijd ze doormidden, verwijder de pit en leg ze in een kleine ovenschaal of bakblik
  3. Strooi de kaneel en bruine suiker over de perziken en verdeel er vlokjes boter of de zonnebloemolie over
  4. Bak de perziken ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven
  5. Terwijl de perziken in de oven staan roer je de yoghurt, vanille extract en ahorn of honing door elkaar
  6. Serveer de geroosterde perziken in een kom met een paar lepels yoghurt en strooi er als je wilt wat verse muntblaadjes overheen
Doe je mee?

Eerder maakte ik al een salade uit het kookboek van Leon, een heerlijk visje uit Gizzi’s Keukenmagie, Franse nonettes uit het prachtige “à la mère de famille” én gnocchi uit Mijn Little Italy. Heb jij ook zo’n stapel kookboeken liggen waar je te weinig mee doet? Doe dan gezellig mee met deze challenge!

Hoe werkt het? Nou, heel simpel: pak een kookboek uit je kast en kies een recept uit wat je gaat maken. Deel een foto van je creatie op Facebook, Instagram of Twitter met de hash tag #missgingerishchallenge en tag @missgingerish.

Het leuke hiervan is dat we elkaar inspireren dus vergeet vooral niet te vermelden welk recept je hebt gemaakt en natuurlijk uit welk kookboek het komt!

Zin in meer? Heb je honger gekregen? Volg Miss Gingerish op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest voor nog meer recepten, achter de schermen en favorieten

Heb je een recept van Miss Gingerish gemaakt? Ik ben heel benieuwd naar je keuken creaties! Deel ze op social media: tag @missgingerish op Instagram of Twitter

2 Responses

 1. Dit boek was mijn allereerste kookboek, en nog steeds kook ik er graag uit! Zulke heerlijke recepten staan er in!
  Deze heb ik nog niet gemaakt, maar ga ik binnenkort zeker een keer proberen!

 2. missgingerish

  Leuk om te horen Marjolein! En dit is zo’n lekker ontbijtje… Ik maak ook vaak de salade met groene asperges, tuinbonen en pecorino uit dit boek: heerlijk!

Leave a Reply